Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των μαθητών.


-->

Η σχολική επίδοση των μαθητών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το σχολικό πλαίσιο του μαθητή αλλά και με το οικογενειακό, το εκπαιδευτικό αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζει.
Αρκετοί μαθητές παρουσιάζουν χαμηλή σχολική επίδοση και οι γονείς τους τις περισσότερες φορές αποδίδουν την αποτυχία του παιδιού τους σε «τεμπελιά» ή σε γενικότερη αδυναμία στα μαθήματα.
Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται σε βαθύτερα αίτια. Οι συχνότερες αιτίες που οδηγούν σε χαμηλή σχολική επίδοση θεωρούνται οι ακόλουθες:

1)Το οικογενειακό πλαίσιο λοιπόν φαίνεται να επηρεάζει τη σχολική επίδοση των μαθητών. Πολλές φορές τα παιδιά δεν προσέχουν στο μάθημα, είναι μελαγχολικά και κλείνονται στον εαυτό τους κάτι που ίσως να μαρτυράει ότι το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να μην είναι αρκετά υποστηρικτικό ή μπορεί να υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των μελών της. Παράλληλα το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να είναι πολύ πιεστικό για υψηλές επιδόσεις κάτι που μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα λόγω της υπερβολικής πίεσης που ασκείται απέναντι στα παιδιά.

2)Με τον ίδιο τρόπο και το εκπαιδευτικό πλαίσιο επηρεάζει τους μαθητές αφού εκτός του ότι οι εκπαιδευτικοί μπορεί να πιέζουν για πολύ υψηλές επιδόσεις, πολλές φορές μπορεί να επηρεάζει τα παιδιά ο τρόπος διδασκαλίας αλλά και η συμπεριφορά των εκπαιδευτικών απέναντι στους μαθητές. Έτσι, η επίπληξη και η τιμωρία, ειδικά όταν αυτές γίνονται άδικα ή με άσχημο τρόπο, έχουν ως αποτέλεσμα οι μαθητές να υιοθετούν επιθετικές συμπεριφορές, να έχουν άγχος, ανασφάλεια και σαν αποτέλεσμα χαμηλή σχολική επίδοση που συνοδεύεται από συναισθήματα αποτυχίας.

3)Το αίσθημα ντροπής ή δειλίας είναι ένα χαρακτηριστικό αρκετών μαθητών και εκδηλώνεται με ένα συνεσταλμένο ύφος, την έλλειψη φιλικών σχέσεων, την απομόνωση και την αδυναμία συμμετοχής στις σχολικές δραστηριότητες.

4)Έλλειψη σχολικής ωριμότητας μπορεί να προκαλέσει στο παιδί αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων του, δυσκολίες στην ανάγνωση και γραφή, φτωχό λεξιλόγιο, αδυναμία προσαρμογής στο περιβάλλον και στους κανόνες της τάξης, δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές. Η σχολική ωριμότητα αφορά την εξέλιξη της νοημοσύνης του παιδιού, που ποικίλει από άτομο σε άτομο, τη συναισθηματική και κοινωνική του εξέλιξη και τη βιολογική του ωρίμανση.

5)Οι μαθησιακές δυσκολίες (οπτική ή ακουστική διάκριση, δυσλεξία κ.α.) οδηγούν αρκετές φορές σε χαμηλή σχολική επίδοση, καθώς δεν μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό μάθησης της υπόλοιπης τάξης.

6)Το χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης επιδρά αρνητικά στην απόδοση ενός μαθητή. Έχει βρεθεί ότι η υψηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται με υψηλή σχολική επίδοση και ότι η χαμηλή σχολική επίδοση έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επομένως για να βελτιωθεί η χαμηλή σχολική επίδοση χρειάζεται η δημιουργία ισχυρής αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης του μαθητή στις δυνάμεις του. 

Μ.Τ  8-11-12