Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών της Α' Λυκείου..

Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 οι μαθητές της Α' Λυκείου παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες τους οι οποίες ήταν : .


  • ΠΑ1 : ΣΧΕΣΕΙΣ :ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΕΞΙΌΤΗΤΑ (ΚΑΡΑΓΙΩΡΑ ΑΝΝΑ)
  • ΠΑ2 : ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ Ο ΕΦΗΒΟΣ (ΜΠΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ)
  • ΠΑ3 : ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ (ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ)
  • ΠΑ4 : ΕΛΟΙΝΩΝ ΧΩΡΑ (ΓΩΓΟΥ ΜΑΡΙΝΑ)
  • ΠΑ5 : ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΡΕΙΖΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ)
  • ΠΑ6 : ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ.ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΑΡΙΟ ΦΩ ¨ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ¨ (ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ,ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
  • ΠΑ7 : Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (ΔΕΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ)





ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : Σ.Π

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Μαθησιακές Δυσκολίες


Περιληπτική περιγραφή των Μαθησιακών Δυσκολιών
Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ορισμένες βλάβες που περιορίζουν ή μειώνουν τη δυνατότητά τους να μάθουν, να καταλάβουν ή να επικοινωνήσουν τόσο εύκολα όσο οι άλλοι. Η μαθησιακή δυσκολία δεν είναι μια ασθένεια, είναι μια μόνιμη κατάσταση που δεν μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί ή να ελεγχθεί με φάρμακα ή άλλη θεραπεία, αν και σε μερικές περιπτώσεις κάποιες ασθένειες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μαθησιακές δυσκολίες. Μερικά άτομα επηρεάζονται περισσότερο από άλλα και να χρειάζονται βοήθεια σε περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας για να ζήσουν, ενώ εκείνα με ήπιες αναπηρίες μπορούν συνήθως να ζήσουν με λιγότερη υποστήριξη αλλά χρειάζονται κάποια βοήθεια με κοινωνικά ή συναισθηματικά ζητήματα.

Παράγοντες μάθησης

  • Ενθάρρυνση των μαθητών να χρησιμοποιούν κάρτες με υποδείξεις των βημάτων που θα ακολουθήσουν, για παράδειγμα, όταν παρουσιάζουν μια εργασία.
  • Παροχή οδηγιών βήμα προς βήμα.
  • Παρέχετε τις ρητές, λογικές συνδέσεις χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά χρώματα, τις γραμμές συνθήματος, τα διαγράμματα και τα γνωστά σύμβολα όπου χρειάζεται
  • Ενθαρρύνετε τη συνήθεια της χρησιμοποίησης άλλων ειδών εξατομικευμένου ημερολογίου ενισχύσεων π.χ., προσωπικών λεξικών, ακουστικών οδηγιών για τους προσωπικούς στερεοφωνικούς, θέμα-βασισμένους στο καταλόγους λεξιλογίου, τις ενισχύσεις αριθμού κλπ

Μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να εκδηλώνεται ως δυσκολία ενός παιδιού στο να ακούει, να μιλάει, να σκέφτεται, να γράφει, να διαβάζει, να ορθογραφεί ή να λύνει ασκήσεις. Είναι από τους πιο συχνούς λόγους προβλημάτων και αποτυχιών στο σχολείο. Σε κάθε δέκα παιδιά σχολικής ηλικίας, τουλάχιστον ένα παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες.

Σχιζοφρένεια

                             Θετικά και Αρνητικά Συμπτώματα      
 
Η σχιζοφρένεια συχνά περιγράφεται από την άποψη των θετικών και αρνητικών (ή ελλειμματικών) συμπτωμάτων
[εκκρεμεί παραπομπή]. Τα θετικά συμπτώματα είναι αυτά που τα περισσότερα άτομα φυσιολογικά δεν αντιμετωπίζουν, αλλά υπάρχουν σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια. Μπορούν να περιλαμβάνουν αυταπάτες, αποδιοργανωμένη σκέψη και ομιλία, και απτικές, ακουστικές, οπτικές, οσφρητικές και γευστικές παραισθήσεις, τυπικά θεωρούνται ως εκδηλώσεις της ψύχωσης [εκκρεμεί παραπομπή]. Οι ψευδαισθήσεις είναι επίσης τυπικά συνδεδεμένες με το περιεχόμενο του παραληρητικού θέματος. Τα θετικά συμπτώματα γενικά ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή [εκκρεμεί παραπομπή]. Τα αρνητικά συμπτώματα είναι ελλείμματα των κανονικών συναισθηματικών αντιδράσεων ή άλλων διαδικασιών σκέψης, και ανταποκρίνονται λιγότερο καλά στη φαρμακευτική αγωγή [εκκρεμεί παραπομπή].

                                                   Αίτια

Ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων
[εκκρεμεί παραπομπή][εκκρεμεί παραπομπή] παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας που υφίστανται παροδική ή αυτοπεριοριζόμενη ψύχωση έχουν κατά 20-40% πιθανότητα να διαγιγνώσκονται μία χρόνια αργότερα [εκκρεμεί παραπομπή].

                                         Κατάχρηση Ουσιών


Ένας αριθμός φαρμάκων έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη σχιζοφρένειας όπως η κάνναβη, η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες. Οι μισοί περίπου ασθενείς με σχιζοφρένεια κάνουν υπερβολική χρήση ναρκωτικών ή και αλκοόλ. Η κάνναβη μπορεί να αποτελεί αιτία της ασθένειας, ενώ άλλα ναρκωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμοί αντιμετώπισης της κατάθλιψης, του άγχους, της ανίας, και της μοναξιάς. Η κάνναβη σχετίζεται με δοσοεξαρτώμενη αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης ψυχωτικής διαταραχής. Η συχνή χρήση σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο ψύχωσης και σχιζοφρένειας, ωστόσο αυτή η αιτία τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη και σε λιγότερο βαθμό το αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε ψύχωση, η οποία παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη σχιζοφρένεια. Παρόλο που δεν είναι αποδεκτό ως αίτιο της σχιζοφρένειας τα άτομα που πάσχουν από αυτή παρατηρείται ότι χρησιμοποιούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό νικοτίνη
 από ότι ο γενικός πληθυσμός.
                                               Θεραπεία

 Η αντιμετώπιση του σχιζοφρενικού ασθενούς μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία και αντιψυχωτική φαρμακευτική αγωγή (ανταγωνιστές των υποδοχέων ντοπαμίνης, με φάρμακα γνωστά ως τυπικά αντιψυχωτικά και ανταγωνιστές σεροτονίνης-ντοπαμίνης, γνωστά ως άτυπα, νεότερα ή δεύτερης γενιάς αντιψυχωτικά) επιπλέον των ψυχοκοινωνικών θεραπειών, όπως συμπεριφορικής, οικογενειακής, ομαδικής, ατομικής και θεραπειών κοινωνικών δεξιοτήτων και αποκατάστασης. Οποιαδήποτε από αυτές τις μορφές θεραπείας μπορεί να παρέχεται ενδονοσοκομειακά ή εξωνοσοκομειακά. Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι το λίθιο, η προπραλόλη, οι βενζοδιαζεπίνες, το βαλπροϊκό οξύ και η καρβαμαζεπίνη. Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) μπορεί να είναι αποτελεσματική στην οξεία ψύχωση και την κατατονική μορφή.

Καμπούρης Θωμάς,Κυριακού Γιώργος.

Φιλοσοφία


Βέικος Θεόφιλος (1936-1995) Κυριότερα έργα σου: Φύση και Κοινωνία
Κατά τον Βέικο:Οι ωφέλειες που προέρχονται από την ενασχόληση με τη φιλοσοφία είναι καθαρά εγκεφαλικές (διανοητικές).
Αντισθένης ο κυνικός (445-356) Έλληνας φιλόσοφος έδωσε στη σωκρατική διδασκαλία κατεύθυνση σοφιστική. Κυριότερα έργα του: Ηρακλής, Πολιτικός ,Αρχέλαος , Σάθων.
Σωκράτης (470/469-399) Έλληνας φιλόσοφος . Υπήρξε ο πρώτος φιλόσοφος με τη σύγχρονη σημασία του όρου. Διώχτηκε καταδικάστηκε σαν επικίνδυνος διανοούμενος και διακινδυνεύει να κριθεί από αυτούς. Κατά τον Σωκράτη: Τη ζωή χωρίς έρευνα και μελέτη δεν αξίζει να ζει ο άνθρωπος.
Πλωτίνος (205-270) θεμελιωτής του νεοπλατωνισμού. Το 244 π.Χ ιδρύει μια φιλοσοφική σχολή στη Ρώμη που θα αποκτήσει μεγάλη φήμη. ΈΡΓΟ του είναι οι Εννωάδες
Κατά τον Πλωτίνο: Στεκόμαστε απέναντι στο υπέρτατο ον μόνο όταν έχουμε καθαρό νου.
Δημόκριτος(470/463/460-390/370 π.Χ ) Έλληνας φιλόσοφος υπήρξε δημιουργός της ατομικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία ουσία των όντων είναι τα άτομα , ενώ οι ποιότητες, η γένεση και η φθορά προέρχονται από τον συνδυασμό των ατόμων. Ο σημαντικότερος παράγοντας γνώσης είναι κατά τον Δημόκριτο η νόηση αλλά η αίσθηση αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση της..

Έλληνας τουρίστας στην Ιταλία: χρήσιμες εκφράσεις


Cos’e l’italia per voi? ( κόσε λιτάλια περ βόι)= Τι είναι η Ιταλία για σας?
Benvenuti (μπενβενούτι) =Καλώς ήρθατε!
E questo l ‘autobus per il centro? ( ε κουέστο λάουτομπους περ ιλ τσέντρο )= Αυτό είναι το λεωφορείο για το κέντρο?
Da quanto tempo sei qui? ( ντα κουάντο τέμπο σέι κουί)= Πόσο καιρό είσαι εδώ
Sei staniera vero? ( σέι στανιέρα βέρο)= Είσαι ξένη έτσι δεν είναι?
Sei qui per lavoro? ( σέι κουί περ λάβορο)=βρίσκεσαι εδώ για δουλειά?come hai passato il fine settimana? ( κόμε άι πασάτο ιλ φίνε σετιμάνα)= Πώς πέρασες το σαββατοκυριακό?
non ce male ( νον κε μάλε)=όχι άσχημα
le solite= (λε σολίτε)τα ίδια πράγματα
Ieri=(ιέρι)εχθές
Come ti chiamo? κόμε τι κιάμο)= πως σε λένε?
Io mi chiamo Maria ( ίο μι κιάμο μαρία)=Εμένα με λένε Μαρία
Quanti anni hai?( κουάντι άνι άι)=πόσο χρονών είσαι?
Pronto!( πρόντο)=παρακαλώ!
Allesio vieni con noi in discoteca stasera? (αλέσιο βιένι κον νόι ιν ντισκοτέκα)=Αλέξη θα έρθεις μαζί μας απόψε?
Purtroppo non posso devo studiare( πουρτρόπο νον πόσο ντέβο)=Δυστυχώς δεν μπορώ πρέπει να διαβάσω
Vuoi venire? (βουόι βενίρε)=θέλεις να έρθεις?
Certo? (τσέρτο)=Βεβαίως
Che ora e? (κε ώρα ε)=τι ώρα είναι?
Sono le nove( σόνο λε νόβε)=είναι 9
Lunedi(λούνεντι)=Δευτέρα
Martedi?(μάρτεντι)=Τρίτη
Mercoledi?(μερκολεντί)=Τετάρτη
Giovedi?(τζοβεντι)=Πέμπτη
Venerdi?(βενερτνί)Παρασκευή
Sabato?(σαμπάτο)=Σάββατο
Domenica(ντομένιικα)=Κυριακή